dissabte, 18 de maig del 2019

Seguint el rastre Romà a Chester (Deva Victrix)





Durant el meu últim viatge a Gran Bretanya vaig poder fer una escapada d'uns dies a Chester i trepitjar els vestigis dels que aquells romans van construir  a la ciutat i com aquest nucli primigeni ha anat creixent i ha esdevingut com a una de les ciutats més boniques per visitar caminant, amb calma...

Ciutat plena de vicissituds històriques, va tenir un paper important durant la Guerra Civil del segle XVII. A finals del segle XVIII el port de Liverpool havia començat a ser escollit pels vaixells que salpaven cap a Amèrica i finalment va atreure també els vaixells de mercaderies que abans anaven a Chester. Això va afectar seriosament l'economia de la vila. En l'era georgiana es va recuperar ja que molts aristòcrates triaven aquesta ciutat que havia estat força reconstruïda després de la guerra i tenia un aspecte net i modern.


  Terra dels Brigants...
Època Romana, fins l'any 383. L' Old Bridge sobre el riu Dee serveix de referència per orientar-se
La resistència  a la ocupació Romana dels Brigants, tribu celta que dominava les terres nordenques de Britannia va mobilitzar els exercits romans primer mitjançant la Legio II Adiutrix que  va iniciar la construcció a Deva Victrix d'una fortalesa de legionaris a mitjans de la dècada dels 70 , primer feta amb fusta i després millorda a partir de l'any 88 també amb pedra i morter a càrrec de  la  Legió XX Valèria Victrix. Aquesta legió perllongarà la seva presència regular a la futura Chester fins l'any 383 quan l'Imperi necessitar redistribuir les seves forces al continent.
Un antefix romà que mostra la insígnia i l'estendard de la Legió XX Valèria Victrix. 




Zona d'entrada al recinte dels banys romans.























Amfiteatre romà amb capacitat per 8000 -10.000 persones.











Al Grosvenor Museum es poden trobar multitud de troballes trobades durant les diferents campanyes d'excavacions.




Amb el pas dels segles, de les noves necessitats defensives, l'augment de població, la importància del port... la fesomia de la ciutat es va anar transformant.



 Representació  del 1515. L' Old Bridge sobre el riu Dee serveix de referència per orientar-se. Atenció a la importància del port que va perdent pistonada econòmica  per les carències del recorregut fluvial en benefici del port de Liverpool.                                    


Segle XIX. L'Old Bridge sobre el riu Dee serveix de referència per orientar-se. La funció del port ja ha desaparegut...



La Water Tower en un gravat de la època exercint el seu paper de vigilància del llavors prosper port.


La Water Tower en l'actualitat , testimoni mut dels terrenys guanyats al riu.


 Nous usos ciutadans dels terrenys dessecats: ChesterRace course. A la dreta la línia de la muralla.







Ampliació de les muralles. Casc  urbà 































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada