diumenge, 20 de maig del 2012

Humanes Bestieses: "Un Rèquiem per llogar-hi cadires"



Aturada la construcció del gasoducte Martorell-Figueres







Altre cop, una colla de "personatges" pertanyents a Enagas, al Ministerio o a la Conselleria de torn- han tornat a llençar diners públics, destrossant el territori i complicant encara més la vida a pagesos i vilatans. Amb tot el territori empantanegat ara diuen que el gasoducte europeu que en un primer tram havía d'arribar dins Hostalric no passarà d'allà .

La finalitat teórica d'aquest tinglado era fer arribar a centre-europa el gas provinent d'Àfrica. El que és inexplicable és  que tot i sabent que les autoritats franceses descartaven definitivament al gener d'enguany, l'enllaç gasístic per la banda catalana - pel seu major cost ja en la seva perllongació francesa, en benefici de l'accés per la zona basca molt més fàcil i barat - van continuar tot i així el faraónic projecte, utilitzant tubs de 92 cm. de diàmetre (suficient per conduïr 1/5 del consum total peninsular!) i obrint rases de treball de fins 24 metres.

Per què si ja eren clars els dubtes francesos, expressat claríssimament en les reunions d'experts de juliol de 2011, no es va fer cas de les recomanacions més conservacionistes que sug.gerien reduïr el diametre de la canonada i aprofitar en bona part de l'tinerari el traçat de la AP 7?

Només errònees valoracions de la realitat fetes des de despatxos llunyans, enveges entre empreses transportadores peninsulars,etc... poden explicar aquest desgavell on qui rep les conseqüències són els veïns i el territori innocents tots davant les Humanes Bestieses...


Moltes persones i institucions estant reclamant explicacions i responsabilitats per la construcció del gasoducte Martorell-Figueres.

Entre els primers, els companys ecosocialistes que han presentat al Parlament i a diversos ajuntaments del Vallès afectats per aquesta infraestructura la petició d’informació pública, responsabilitats i restauració dels terrenys malmesos.

El grup parlamentari d’ICV-EUiA ha presentat una resolució al Parlament de Catalunya per reclamar al Ministeri d’Indústria i a la companyia Enagas explicacions sobre per què es va autoritzar la construcció del gasoducte Martorell-Figueres, com una obra d’interès general per a abastir de gas el centre d’Europa, sense tenir les garanties que el tram espanyol tindria connexió amb França.

Aquest projecte es va aprovar el març de 2011, i ha comportat la construcció d’una rasa d’entre 19 i 24 metres d’amplada al llarg del seu recorregut, amb una gran afectació en espais naturals del Baix Llobregat i el Vallès, alguns d’ells inclosos dins la Xarxa Natura-2000. Ja iniciades les obres de construcció del gasoducte, el passat gener, va transcendir la decisió del govern francès de desestimar la interconnexió de gas per aquesta via i optar per una connexió ja existent en la frontera amb Navarra.


“Aquest és un cas d’imprevisió inadmissible per part de la Generalitat, l’Estat i Enagas”, ha afirmat el diputat d’ICV-EUiA Salvador Milà, en la roda de premsa feta  a Terrassa. Milà a més afirma que “les informacions que tenim és que ja el juliol de 2011 els grups assessors europeus sobre el tema ja desaconsellaven aquesta connexió”.

 És en aquest sentit que els ecosocialistes demanen ara al Parlament, i també ho faran al Congrés, explicacions sobre per què es va autoritzar la construcció i garanties que el seu cost no serà pagat amb diners públics ni dels usuaris, sinó dels responsables personals d’aquella autorització. Iniciativa també demana garanties que es farà la restauració ambiental i paisatgística dels espais naturals afectats.

En aquest sentit, la formació ecosocialista també està presentant mocions als ajuntaments de les ciutats i municipis afectats i on ja s’està construint el gasoducte, amb l’interès especial de la restauració dels espais malmesos i del seguiment de les obres si Enagas les continua per usar el conducte com a xarxa de distribució interna de gas. La setmana passada es va aprovar la moció a Sabadell, presentada per ICV i l’Entesa i amb el suport de tota la resta de grups municipals, i aquest mes es presentarà als plens de Terrassa i Viladecavalls.




Paral·lització d’obres a Viladecavalls

L’alcalde de Viladecavalls, Carles Rodríguez, d’ICV, ja ha decretat una paral·lització d’obres després de detectar una modificació no justificada del traçat i s’ha reunit amb representants d’Enagas per garantir que es reposaran i restauraran els terrenys afectats per les obres. “S’estan afectant barrancs, rieres i camins i hem detectat una possible afectació a una zona protegida dins Xarxa Natura 2000”, ha denunciat Rodríguez, qui també ha anunciat que remetrà “un informe a la Generalitat perquè determini quina és l’afectació real”. De moment Enagas s’ha compromès a enviar un projecte de restauració paisatgística del tram afectat a Viladecavalls i a constituir una comissió de seguiment bilateral mentre durin les obres.


També la regidora de Medi Ambient de Terrassa, Eva Herrero, ha anunciat que el seu grup presentarà moció al Ple de finals de maig i ha explicat que en el cas del traçat a Terrassa: Enagas encara no ha obtingut la llicència d’obres, per desacords amb el pla de restauració paisatgística presentat per la companyia. “Per nosaltres aquest és el tema més important: garantir una restauració que ens retorni al màxim a la situació prèvia a les obres, tot i que hi ha elements afectats que ja no seran recuperables”, ha puntualitzat Herrero.

En el cas de Sabadell, la portaveu d’ICV a l’ajuntament, Carme Garcia, ha explicat que allà el risc és l’afectació ja feta a la zona nord de la ciutat, “però també la petjada irreparable que es pot produir a l’entorn del Ripoll si el projecte continua, ja que comporta fer que el gasoducte creui el riu” “I la preocupació encara és més gran – ha sentenciat la regidora sabadellenca – si aquesta petjada acaba no tenint sentit”.

Més informació: http://gasoducte.blogspot.com/



El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat recentment el segon anuari de silencis mediàtics, l'Anuari Mèdia.cat

El gasoducte Martorell-Figueres és un dels articles que l'integren. El podeu trobar a http://www.media.cat/anuari/wpcontent/uploads/2012/04/anuari_mediacat2012.pdf  Gasoducte pàgs. 49-58



                                           Afectació del gasoducte al seu pas per Cardedeu
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada