dissabte, 28 d’abril del 2012

cròniques municipals: Rebutjada la proposta per reduïr l' impacte de la nova taxa de clavegueram





El govern municipal CiU-PP-GpC de Cardedeu s'ha encaparrat en crear una nova taxa, la de clavegueram. El problema és que a més de fer-nos pagar el manteniment i neteja ordinaris li han sumat 1.500.000€ en noves inversions per realitzar obres importants, a càrrec de la futura empresa concessionària que s'ho anirà cobrant amb els interessos corresponents: Un deute camuflat que hauran de pagar tots els veïns i no els propietaris del futurs sectors urbanitzables a desenvolupar en el futur.

Per adonar-se del despropòsit que significa aquesta taxa, tal i com està calculada, podem tenir com a referència Sant Celoni que és una població de tamany i característiques similars, incloent igualment manteniment i obres, on també recentment van crear aquesta taxa de clavegueram: el pagament ANUAL és d'entre 3-5 euros al aplicar una Quota Tributària de 0,043266 euros/m3 al volum d'aigua consumit i mesurat pel comptador.
Una ciutat gran com Barcelona cobra a l'usuari domèstic mitjà, trimestralment, entre 4 i 6 euros.

Per més "inri" a l'estudi econòmic realitzat pels serveis econòmics municipals, qui proporcionalment serà més afectat són els habitatges que menys aigua consumeixen: es castiga econòmicament als més estalviadors d'aigua en benefici dels més malgastadors...
Per intentar esmenar i minimitzar aquesta afectació als usuaris més estalviadors es van formular durant el període d'Exposició Pública unes al.legacions molt específiques.

Sense avisar, de manera improvitzada i sorpresiva, l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Cardedeu va incorporar a l'ordre del dia del Ple d'abril la resolució de les al.legacions presentades a la nova taxa de clavegueram, rebutjant les al.legacions presentades per la coalició ICV-EUiA a la nova taxa. A continuació reprodueixo el contingut del que es proposava canviar per així minimitzar el fort increment del rebut de subministrament d'aigua, que ès el lloc on es cobrarà aquesta nova taxa:








" En relació a l’aprovació provisional de la Ordenança fiscal reguladora del servei municipal de clavegueram aprovada en sessió ordinària del ple de Cardedeu del passat 23 de Febrer, i que apareix publicada a Butlletí de la província amb data 12 de Març de 2012.
Quan a l'acord primer Carles Guinart Sánchez , regidor d’aquest ajuntament actuant en representació del grup municipal d’ICV-EUiA , amb interés directe i afectat pel l’acord provisionalment aprovat, presenta durant aquest període d’exposició pública la següent al.legació:

Considerant que les repercusions concretes de la nova taxa sobre els usuaris finals no va ser ni estudiada ni debatuda dins la comisió informativa prèvia al Ple d’aprovació, per la manca de dades reals de consum sectorizat segon volum d’ús i que hauria d’haver presentat l’Equip de Govern per així aplicar els supòsits d’increment plantejats i conèixer realment a quin augment de rebut es veia abocat cada llar segons el seu ús de la xarxa.

Considerant que els simulacres de nous preus enviats per Serveis Econòmics als regidors que ho havíen solicitat 3 hores abans de l’inici del Ple municipal de febrer, es van aplicar sobre 4 supòsits de consum corresponents a 13m3, 21m3, 33m3 i 58m3 de consum per llar.

Considerant que la previsió d'ingressos associats al servei es basa en una taxa configurada segons blocs de consum i tipologia d’usuaris (diferenciant els domèstics i els industrials).

Considerant que d’aquesta manera la taxa queda establerta segons una estructura composta per una part fixa anual i una variable segons consums mensuals.

Considerant que la present reclamació i proposta de canvi en l'estructura tarifària inicialment aprovada que propugna, es refereix exclusivament a la tipologia d'USUARI DOMÈSTIC i preten, en els seus criteris, ser coherent amb l' establiment de mecanismes de preus que incentivin l’ús de l’aigua de forma eficient, en consonància amb les directrius de la Directiva Marc de l'Aigua de Catalunya i altres estudis i documents que la desenvolupen.
Considerant que cal afavorir una major progressivitat de la recaptació de la taxa, incrementant significativament la participació en el pagament dels que més facin ús del servei municipal de clavegueram, objectivant que, en termes generals, qui major consum d'aigua té, més usarà la xarxa de clavegueram, propiciarà més incidències de manteniment i farà necessària més despeses en quantioses inversions de millora i ampliació en tot el sistema.

Considerant que per aquesta tipologia d'usuari domèstic el pes de la part fixa anual proposada de 32,44€ és excessiu i provoca un augment desproporcionat del preu unitari per al consums menors, introduint així elements de recaptació poc coherents amb la progressivitat per tots desitjada,

PROPOSEM :
La modificació de la taxa aprovada provisionalment reduïnt el fixe anual a 12€ i elevant el consum variable del m3 diferenciant-lo igualment segons els 2 trams ja definits en l'acord aprovat, sense que en cap moment s'alteri a la baixa el total de la quantitat de la taxa que pertoca recaptar als usuaris de tipus domèstic.
Resultant , utilitzant les mateixes dades de consums globals exhibits a l’estudi econòmic i financer, el següent repartiments per trams:

FIXE ANUAL: 12€ x 6.900 usuaris: 82.800€
PRIMER TRAM. 0-6m3: 395.232m3 x 0.200€/m3. 79.046€
SEGON TRAM més de 6 m3: 320.632m3 x 0,480€/m3 153.903€
Total recaptació usuaris domèstics: 315.749€

I aplicant els nous preus per trams als 4 supòsits de consum, de 13m3, 21m3, 33m3 i 58m3 presentats en els seu dia per Serveis Econòmics, les diferències en l’impacte serien aproximadament les següents: