dilluns, 2 d’abril del 2012

En Transició 2.0 ja és aquí!




En Transició 2.0 és la nova pel · lícula de la Xarxa de Transició, la captura d'històries inspiradores d'Iniciatives de Transició de tot el món, responent a temps d'incertesa, amb la creativitat, solucions i "optimisme compromès".

 En Transició 2.0 és una immersió d'inspiració en el moviment de transició , el recull d'històries de tot el món de la gent ordinària fent coses extraordinàries. Vas a conèixer a les comunitats d'impressió del seu propi diners, el cultiu d'aliments a tot arreu, la localització de les seves economies i la creació de ràdios comunitàries d'energia. És una idea que ha anat viral, un experiment social que es tracta de respondre als temps d'incertesa amb les solucions i l'optimisme. En un món que està ple de tristesa, que aquí hi ha una història d'esperança, l'enginy i el poder dels vegetals que creixen en llocs inesperats






Com pot la comunitat de la qual formo part respondre a les amenaces i oportunitats que planteja la crisi energètica, l'estancament de l'economia i el canvi climàtic?


 

Per respondre a aquesta pregunta, un grup de ciutadans britànics preocupats pel la ineficàcia dels governs en proposar solucions a aquests problemes van crear Transition Towns, una iniciativa cooperativa que s'està estenent per tot el món. Per a què actuar? L'escassetat de recursos energètics i el canvi climàtic ens obligarà a viure d'una altra manera i aquesta amenaça es pot convertir en oportunitat si plantegem ja les alternatives.







Si usem la mateixa creativitat i intel · ligència que hem usat en moments d'abundància i treballem junts i ara, el talent col · lectiu ens portarà a planificar el nostre propi descens energètic i construir maneres de viure més connectats i més enriquidors que reconeguin els límits ecològics de la biosfera.Com fer-ho? Transition Towns proposa una transició cap a una comunitat menys dependent dels fluxos i interessos de l'economia i més responsable amb l'ús dels recursos disponibles. 





 

Per a això creen un model, que cada comunitat s'adapta a l'objectiu local, ja que no totes elles depenen en la mateixa mesura del petroli o pateixen els efectes del canvi climàtic amb la mateixa intensitat. El model fixa tres fases d'actuació:




1. Un petit grup fundador comença un programa d'informació i sensibilització connectant i associant-se amb altres grups d'interès.

2. Quan el grup és prou gran, s'organitza en grups de treball per àrees (alimentació, transport, educació, habitatge, ...) i crea projectes pràctics com ara horts urbans, monedes locals, tallers de reciclatge o clubs per compartir vehicles i desplaçaments. La majoria de les Iniciatives de Transició estan en aquesta fase.


3. Finalment comencen a concentrar-se en el descens de consum energètic i en la reorganització del teixit econòmic local creant empreses que gestionen l'energia, empreses socials, sistemes monetaris complementaris, etc. Alguns projectes estan ja en aquesta fase i cap ha donat encara un pas més enllà.Aquest model és aplicable a qualsevol tipus de comunitat, ja sigui una ciutat, una escola, un hospital o una empresa. A través del web oficial del projecte pots contactar amb facilitadors del teu país si vols s'inicia algun proyecto.Transition Towns es defineixen com un model en construcció, basat en l'aprenentatge i en la convicció que només la força de la comunitat i el nostre compromís amb ella porten els canvis necessaris en el moment precís.Pots trobar més informació a:







 www.transitionnetwork.org

www.barcelonaentransicio.com

Red de la Transición Comarca Andina
http://sites.google.com/site/sinpetroleo/

Portugal: Aldeia das Amoreiras
http://www.aldeiasustentavel.net/

www.ibiza-isla-transicion.com









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada