divendres, 24 de febrer del 2012

Ple de Febrer: "...i llavors crearen la nova taxa de Clavegueram"

Sant tornem-hi! Altre cop de manera poc transparent l'Equip de Govern ha forçat la creació d'una nova taxa, la de clavegueram, que en principi s'havia deixat "aparcada" a l'octubre de 2011, quan es van començar a discutir les Ordenances Fiscals per l'any següent, dins les reunions de comissió  informativa de regidors. 
De cop i volta, pocs mesos després, el tema resorgeix total i únicament "mastegat" pels regidors del govern i teledirigit directament a la sessió del Ple de febrer, sense temps per valorar amb prou deteniment l'augment al qual es vol sotmetre als veïns , ni introduir cap canvi ni acceptar cap opinió.
El més normal hagués estat tornar a convocar als regidors per explicar les propostes definitives de gestió, determinar quin seria el canal de cobrament, la vinculació o no del càlcul al consum de l'aigua, la distribució del pes de la taxa entre una part fixa i un altre variable i sobretot preveure l'impacte de la taxa segons els diferents tipus d'usuari.
Amb aquella particularíssima manera de fer, a la qual ens tenen acostumats, no veien necessari fer cap càlcul previ en funció dels diferents consums familiars: "que cadascú s'ho calculi" van arribar a dir en resposta a la sol.licitud del que us ho explica... Encara que posseïts per aquell bonic i voluble esperit quasi-caritatiu, d'últimíssima hora que tan els caracteritza, finalment van tenir a be fer-nos arribar 3 hores abans de les votacions 4 simulacres de càlcul d'impacte de la flamant nova taxa que deixava veure un augment trimestral del rebut de l'aigua d'entre el 36 i el 42% per la majoria dels usuaris domèstics, mentre que els més malgastadors es veuen "premiats" amb un augment molt menor de només el 16%.
Al menys dos, seríen els plantejaments centrals a discutir: Primer, la inevitabilitat d'incorporar 1.500.000€ com inversió ara ja al 2012 en 4 o 5 obres grosses que ens hauria de finançar l'empresa concessionària amb una amortització estimada  a 15 anys... El segon aspecte molt discutible seria la proporció de la càrrega  de l'import de la nova taxa sobre els veïns on surten clarament beneficiats, proporcionalment, els usuaris més malgastadors de l'aigua de la xarxa. En efecte, al marcar un elevada quota  fixa que finància 2/3 parts de la taxa, resta solament 1/3 del total subjecte a la despesa variable i aquí els usuaris amb més volum són tractats de manera poc exemplaritzant trencant així  tota la lògica de l' estalvi d'aigua, totes les directrius i consells dels organismes oficials (ACA, Diputació...) i sense que s'imposi el  sentit comú&nbsp.
En proporció, aquella parella d'avis que viuen al seu piset, gastant el mínim per aconseguir arribar a final de mes amb la seva reduïda  pensió veurà com el seu rebut trimestral d'aigua creix més del 40% mentre altres persones amb molt més poder adquisitiu i més consum d'aigua, només els afecta l'increment  un 15 o un 20%.   
Semblaria que aquest equip de govern estigui més preocupat per tancar el tema de la manera que menys feina els doni que no buscar una fòrmula raonada i justa , coherent amb els temps que corren.