dilluns, 26 de març del 2012

La nova cooperativa SOM ENERGIA es consolida























































  El passat 24 de març es va celebrar a Girona l'assemblea, ordinària i extraordinària, de la primera cooperativa catalana  de comercialització i producció d'energies renovables. A banda d'aprovars els comptes i altres temes rutinàris es va  constatar  l'augment espectacular de socis durant el primer any d'existència de la cooperativa,  així com la segona  fase d'entensió territorial cap a zones estatals com Navarra, Aragó  o les Illes. També l'important paper dels grups de suport en aquesta extensió territorial i en l'augment continu de socis coincident amb la nova fase on la coopertativa dona el servei de comercialització elèctrica per usos domèstics.

A nivell d'inversió es van aprovar les retribucions que aconseguiran els socis que inverteixin en  projectes propis d'energia renovables,be sigui utilitzant la fòrmula  de la Participació voluntària al capital social  (interès anual  del 3,5%) amb aportació mínima de 100€ – màxima de 25.000€    o la dels  Títols participatius a 10 anys (interès anual del 5%) amb aportació mínima de 1.000€ – màxima de 250.000€.


Amb una primera inversió fotovoltaixa, ja en marxa a Lleida, ara estan en fase d'estudi una nova inversió en biogàs i un altre eòlica que podrien arribar a necessitar inversions pròpies al voltant dels 4.000.000€ 



Objectiu i plantejaments:


L'objectiu de Som Energia és ser una cooperativa sense ànim de lucre que reuneixi a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar junts per assolir un model 100% renovable.

No hem d'esperar a que els governs ho facin per nosaltres, ho podem fer nosaltres mateixos, si ens ho proposem.

Si cadascú de nosaltres demana consumir energia verda a casa nostra, a la llarga ens hauran d'escoltar.

Si cadascú de nosaltres inverteix una petita quantitat és possible engegar projectes de generació a partir de fonts renovables (Biogàs, solar, vent, etc.) de manera independent, sense dependre de res més, només de la nostra voluntat.

Som Energia vol ser una eina que permeti caminar cap al futur que volem, i que comencem a fer-ho a partir d'ara mateix!
La nostra societat és consumidora principalment de fonts energètiques de base mineral. Podríem continuar consumint aquesta energia, però sobretot per quatre raons aquesta energia s'haurà de crear localment a partir de fonts renovables:

          1. S'ha arribat al Peak Oil, s'acaba el petroli accesible a bon preu.
          2. Per Seguretat energètica, massa dependència exterior de zones conflictives.
          3. Pels efectes sobre el Canvi climàtic que provoca l'ús de combustibles fòssils.
          4. Per afavorir la Producció descentralitzada i l'Economia local.

La situació a l'estat espanyol de les energies renovables està en una fase força primària. La majoria dels projectes han estat a gran escala i realitzats per unes poques grans empreses. El suport popular per a polítiques que afavoreixin i/o subvencionin les energies renovables és ínfim.

La popularització de les energies renovables sembla que passa per aplicar mesures de promoció local a petita escala. Si la gent visualitza i en treu profit dels projectes d'energies renovables provocarà el sorgiment d'una nova consciència sostenible.

Un clar exemple és Alemanya. En moltes ciutats europees han sorgit iniciatives populars a petita escala de cooperatives de producció energètica. Moltes d'aquestes han tingut una bona acceptació i algunes s'han convertit en organitzacions importants i modèliques, amb milers de socis i milions d'euros de facturació.



 Els valors que volem promoure són:


* Membres implicats i oberts a la participació: els socis i sòcies poden participar aportant coneixement, diners, béns o treball

* Transparència i control democràtic: tots els socis/es tenen un vot, independentment de la seva contribució econòmica.

* Participació financera de tots els socis/es: petites aportacions de molts socis/es ens donen el poder financer i popular per promoure els nostres projectes.

* Autonomia i independència: establirem col·laboracions amb altres projectes però sempre segons els nostres criteris cooperatius.

* Educació i informació: Volem promoure una nova cultura energètica i l'acceptació de l'energia renovable.

* Col·laboracions amb altres cooperatives: Fomentem la cooperació amb altres cooperatives existents, siguin o no de l'àmbit energètic per assolir els nostres objectius comuns.

* Enfocament a la comunitat local: promoure la creació de llocs de treball relacionats amb l'energia renovable, contribuint a la creació d'una economia veritablement sostenible.


Grups locals de Treball

Molts socis i sòcies han mostrat la seva voluntat d'ajudar en la difusió de la iniciativa i contribuir en l'èxit del projecte.

És per això que s'impulsa la creació dels Grups Locals de Treball, els quals funcionen de forma autònoma i tenen principalment les funcions de:

● Difondre el projecte i explicar la filosofia de la cooperativa.
● Animar a més persones a sumar-se a Som Energia
● Buscar projectes renovables per la seva zona d'actuació (municipal, comarcal o altra, en funció de la seva massa crítica).

Tenen també la funció de crear un espai de trobada entre els socis/es de la seva zona que ajuda a augmentar la implicació i la participació de més persones.
Normalment aquests grups organitzen xerrades, fires, reunions amb agents locals i ajuntaments, etc.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada